Hypertenze neboli vysoký krevní tlak
Jedná se o chronický stav, při kterém je v našem cévním řečišti zvýšen tlak krve. Bohužel to mnohonásobně zvyšuje riziko vzniku infarktu myokardu, mrtvice a ischemické choroby srdeční. V současné době se hypertenze považuje za jedno z civilizačních onemocnění. Jen pro představu – v roce 2004 byla v Čechách jako příčina smrti zjištěna choroba kardiovaskulárního systému přibližně u 51%. Vysoký krevní tlak se běžně objevuje u lidí kolem šedesátého roku života, ale samozřejmě to není bez příčiny. Na vině je špatný životní styl – nevhodná, tučná strava a nedostatek pohybu. Další příčinou je obezita, stres, kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek spánku a přepracovanost. Svou roli hraje i dědičnost.
Vysoký krevní tlak a strava
Vysoký tlak se dá úspěšně snížit vhodnou stravou a celkovou změnou životního stylu. Často je potřeba odříkání a silná vůle. Určitě je dobré informovat lékaře o svých záměrech a domluvit se s ním na postupu.
Pokud trpíte nadváhou nebo obezitou, je důležité shodit nějaká ta kila. Pozor, ať nehubnete příliš rychle a nezpůsobíte si zdravotní problémy. Změna jídelníčku je opravdu důležitá. Existuje několik potravin, které přirozeně snižují krevní tlak. Jedná se například o ovesné vločky -z nichž si můžete připravit chutnou ovesnou kaši k snídani. Dále zařaďte do jídelníčku česnek a lněné semínko nebo lněný olej. Lněný olej je totiž nejlepším zdrojem Omega 3 mastných kyselin, které stabilizují krevní tlak. Omega 3 mastné kyseliny najdeme také v rybách. Dále se doporučují potraviny, které obsahují vlákninu, vitamin C, draslík a hořčík. Zde můžete zvolit například sušené brusinky a meruňky, ale také celozrnné pečivo, čerstvou zeleninu a ovoce – zejména hrušky, jablka, borůvky.
Co z jídelníčku vyřadit?
Pokud vám byl zjištěn vysoký krevní tlak, měli byste se vyvarovat konzumace alkoholu, kávy, silného černého čaje a soli. Vysoký příjem soli, přesněji sodíku v ní obsažené způsobuje vysoký krevní tlak. Omezit by se měla i nadměrná konzumace masa, hlavně vepřového a hovězího a samozřejmě mastných výrobků.