Co to vlastně je?
Lecitin je tuková látka, která je obsažená v rostlinných i živočišných zdrojích. Patří mezi lipidy, které jsou vnější složkou buněčných membrán živočichů a rostlin. Název této látky pochází z řeckého lekithos, což znamená žloutek. Lecitin se často přidává do komerčně vyráběných potravin, jelikož pomáhá emulgovat tuky. Najdeme jej ve zmrzlinách, čokoládách nebo v umělých tucích. Náš organismus si lecitin také dokáže vytvořit.
A co ten cholin? Lecitin ho obsahuje a je jeho vynikajícím zdrojem. Takže pokud užíváme lecitin, doplňujeme tím i cholin. Lecitin se používá také ve farmacii, kosmetice a lékařství, ale i do krmiv pro chovná zvířata.
Jeho účinky
Lecitin a cholin jsou nezbytné pro náš organismus, jelikož mají na svědomí mnoho tělesných funkcí. Umožňují transport tuků a živin z buněk do buněk, aktivně se účastní rozdělování a syntézy lipidů. Co je také důležité, že podporují reprodukci a vývoj plodu. Udržují naše játra zdravá a podporují funkci žlučníku. Cholin zase hraje důležitou roli v řízení paměti a podílí se na svalové činnosti. Cholin je součástí acetylcholinu, který je nezbytný pro mozek. Díky tomu všemu se tvrdí, že lecitin a cholin jsou lékem na vše. Používají se ke snižování cholesterolu v krvi, k léčbě AIDS a rakoviny, ale zde se ještě provádí mnoho výzkumů.
Mezi další pozitivní účinky lecitinu patří trávení tuku, čímž působí proti vzniku žlučových kamenů. Tím je účinný v boji proti onemocnění žlučníku a jater. Lecitin pomáhá proti poškození jater alkoholem, ale i hepatitidou.
Zdroje lecitinu a jak jej užívat
Dobrým zdrojem lecitinu jsou žloutky, játra, pšeničné klíčky, sójové boby a sójový olej. Jak již bylo zmíněno, lecitin se přidává do pečiva, čokolády, zmrzlin, margarínů a instantních potravin.
Lecitin je také k dostání v lékárnách jako potravinový doplněk, který by měl pomáhat zlepšovat paměť a nervovou funkci. Zde se doporučuje 1200mg 2x denně.