O co se jedná?
Vitamin C (neboli kyselina askorbová) byl poprvé identifikován v roce 1928 v citronové šťávě. Je to ve vodě rozpustný antioxidant, který umí bojovat s volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly kyslíku. To znamená, že je účinný v boji s rakovinou. Zabraňuje také infekcím a bojuje s nemocemi. Vitamin C působí především uvnitř buněk, kde je největší obsah vody. Vitamin C je dobré získávat z přírodních zdrojů, jako je ovoce a zelenina.
Jak vitamin C účinkuje?
Vitamin C je pro náš organismus velice důležitý. Chrání totiž proti krevním výronům a pohmožděninám, jelikož napomáhá při tvorbě kolagenu, který je obsažený v pojivových tkáních. Posiluje také buněčné stěny a vlásečnice. Pomáhá také vstřebávat vitamin E a železo z potravy.
Jak již bylo zmíněno, je to velice účinný antioxidant, který dokáže chránit lidský organismus před rozvojem rakoviny a srdečními chorobami. Vitamin C slouží také jako prevence proti šedému zákalu neboli kataraktě. Dále také bylo dokázáno, že zkracuje dobu nachlazení a pomáhá lépe zvládat infekce dýchacích cest, především u starších lidí.
Některé studie potvrdily, že vitamin C je účinný v prevenci astmatu a astmatických záchvatů jako takových. Dále také zvyšuje naši imunitu, urychluje hojení ran a udržuje zdravé dásně.
Jak vitamin C užívat?
Doporučená denní dávka kyseliny askorbové je 75mg pro muže i ženy. U kuřáků je spotřeba vitaminu C vyšší, a tak je dobré užívat minimálně 80mg denně. Při léčení různých onemocnění se doporučují dávky vyšší, přibližně kolem 200mg a více. Pokud se dávka vitaminu C přežene, dostaví se průjem a nadýmání. Můžete ho sehnat v lékárně jako doplněk stravy ve formě tobolek, prášků nebo tabletek. Jinak je hojně obsažen v ovoci a zelenině jako je brokolice, červené papriky, brambory, tmavá listová zelenina, jahody, kiwi, citrusové plody, aj.