Co to je?
Hořčík je obsažen v našem těle a má vliv na fungování našich svalů a nervů. Pokud máme tohoto minerálu nedostatek, je nutné ho doplnit. Velmi rychle nám ubývá při stresu, tělesné aktivitě, vlivem některých léků a nadměrným pitím alkoholu. Navíc běžné potraviny ho v dnešní době obsahují málo.
Asi byste nevěřili, co všechno má na svědomí
Hořčík napomáhá uvolňování energie z glukózy, napomáhá činnosti oběhového systému a tím působí preventivně proti infarktu myokardu. A tady by měly zpozornět ženy – hořčík pomáhá zmírnit průběh premenstruačního syndromu nebo dokonce úplně, problémy s ním spojené, odstranit. V kombinaci s vápníkem má uklidňující účinky čímž mírní deprese a napětí. Je to jednoduše jeden z nejvšestrannějších minerálů, který napomáhá jak tvorbě energie, tak relaxaci svalů, činnosti nervového systému a zdravým zubům. Přiměřený příjem hořčíku by dle některých studií měl pomáhat v prevenci proti cukrovce II. typu.
Možná se budete divit, když zde vyjmenujeme všechny zdravotní problémy způsobené nedostatkem hořčíku. A že jich není málo! Jde o náladovost, podrážděnost, nespavost, svalové křeče, zažívací problémy, ale i bušení srdce, arytmie a v některých případech i deprese. Takže by se tato minerální látka neměla brát na lehkou váhu.
Kolik a jak?
Určitě vás už napadlo, jaká je denní dávka a v jakých potravinách hořčík najdeme? Doporučená denní dávka je 300mg, nejvhodnější je magnesium citrát, jelikož se nejlépe vstřebává. V lékárně je k dostání ve formě tablet, tobolek nebo prášku. Cenným zdrojem hořčíku jsou otruby, divoká rýže, celozrnné pečivo, banány, avokádo, mandle, ořechy, tmavozelené listové zeleniny, minerální vody, luštěniny, měkkýši i korýši a nakonec to nejlepší – čokoláda. Každopádně v běžné porci otrub nebo divoké rýže získáte přibližně třetinu denní dávky.
Nadbytek hořčíku by měly vyloučit ledviny bez větších problémů. Avšak ve vzácných případech může nadbytek způsobit zmatenost, letargii, problémy s dýcháním nebo dokonce závratě. Občas se může objevit průjem, proto je dobré hořčík brát při jídle nebo snížit jeho dávky.